Blog – old / 6 ključnih nasvetov za nakup montažne hiše: Rihterjev vodič

6 ključnih nasvetov za nakup montažne hiše: Rihterjev vodič

6 ključnih nasvetov za nakup montažne hiše: Rihterjev vodič

V podjetju Rihter razumemo, da je nakup in gradnja montažne hiše velik korak, poln odločitev, ki vplivajo na vašo prihodnost. Da bi vam pomagali pri tem pomembnem projektu, vam v nadaljevanju ponujamo nekaj ključnih nasvetov, ki vam bodo pomagali pri izbiri in gradnji vašega sanjskega doma.

 

KAJ VAM SVETUJEMO V PODJETJU RIHTER?

Financiranje

Financiranje je ključen del procesa nakupa in gradnje montažne hiše.  Pred samim začetkom je priporočljivo, da si najprej naredite finančni plan glede zmožnosti financiranja celotne gradnje.  Pri tem morate biti pozorni na več vidikov:

  • Proračun: Prvi korak je določitev proračuna za vašo montažno hišo. Upoštevati morate vse stroške, ki bodo nastali v času gradnje, kot so nakup zemljišča, utrditev dovoznih pot, zemeljska dela in izkopi, komunalni prispevek, betoniranje temeljne plošče ali kleti, montažna hiša na ključ, pohištvo in oprema in nazadnje še ureditev okolice. Finančno načrtovanje je ključno, da se izognete neprijetnim presenečenjem med gradbenim procesom.
  • Kredit: Večina ljudi se odloči za financiranje svoje montažne hiše s pomočjo kredita. Poiščite ugodno ponudbo pri bankah ali drugih finančnih institucijah. Prav tako preverite pogoje in obrestne mere, ki jih ponujajo. V podjetju Rihter smo partner banke NLB d.d., zato lahko pri njih prosite za ponudbo, pri čemer omenite,  da bomo mi izvajalec. Tako boste dobili boljše pogoje za najem kredita.
  • Subvencije in ugodnosti:  Za subvencije je potrebno vedno preveriti ali so le-te v tistem trenutku na voljo.  Če so, morate biti pozorni na pogoje, ki jih je potrebno izpolnjevati, da določena sredstva potem dobite.  In ne pozabite, subvencije prejmete vi kot naročnik in ne morejo biti del popusta pri izvajalcu hiše. V podjetju Rihter vam lahko v sklopu gradnje pomagamo urediti vso potrebno dokumentacijo za pridobitev sredstev na Ekoskladu.
  • Pridobitev dovoljenj: Za gradnjo vaše montažne hiše boste poleg celotne projektne dokumentacije, ki je že vključena v ceno hiše, morali plačati  še razne takse za gradbeno dovoljenje in druge administrativne stroške.
  • Rezerva za nujne primere: Vedno je priporočljivo imeti rezervo sredstev za nepredvidene nujne primere med gradnjo.

S pravilnim finančnim načrtovanjem in skrbnostjo pri izbiri finančnih možnosti boste bolje pripravljeni na nakup in gradnjo vaše montažne hiše ter se izognili finančnim težavam med procesom.

 

Izbor primerne lokacije je osnova za gradnjo

Izbira prave lokacije za vašo montažno hišo je ključnega pomena. Razmislite o vaših željah glede vaše hiše in poiščite parcelo, ki bo zadovoljila vaše potrebe ter omogočala udobno bivanje. Pri izbiri prave lokacije je potrebno biti zelo previden, da kasneje ni razočaranj, v kolikor se izkaže, da na izbrani parceli ne boste mogli graditi hiše, ki si jo želite. Podrobne informacije na kaj vse morate biti pozorni pri izbiri lokacije si lahko preberete v Rihterjevem vodiču, ki vam je na voljo TUKAJ.

Pri izboru primerne lokacije boste potrebovali tudi ustreznega geologa, ki bo preveril ali so tla primerna za gradnjo. To je še posebej pomembno za poplavna in plazovita območja. Od geodeta pa boste morali pridobiti tudi geodetski  načrt, s katerim se določi orientiranost hiše na parceli in je kasneje osnova za pridobitev gradbenega dovoljenja. Geodeta vam lahko v sklopu ponudbe za hišo ponudimo kar znotraj podjetja Rihter.

 

Izbira ustreznega izvajalca

Izbira ustreznega izvajalca za montažno hišo ima ključen vpliv na kakovost, trajnost in vaše zadovoljstvo s končnim izdelkom. Pri izbiri izvajalca bodite pozorni na materiale, ki jih izvajalec vgrajuje. Hišo kupujete za celotno življenjsko obdobje, zato je pomembno, da so materiali kakovostni, podprti z ustreznimi certifikati ter tehnično ustrezni. Pri pregledu ponudb tako ni pomembna zgolj končna cena, ampak tudi podrobnosti o vgrajenih materialih in storitvah. Izbira visokokakovostnih materialov in kakovostna izvedba zagotavljata trajnost in udobje vašega doma.

Preverite tudi garancijo, ki jo izvajalec ponuja, in nenazadnje tudi reference podjetja. Strokovnost izvajalca je ključna za zagotavljanje brezskrbnosti med gradbenim procesom in ohranjanje trajne vrednosti vaše montažne hiše.

 

Načrtovanje hiše

Pri načrtovanju hiše je pomembno upoštevati več ključnih vidikov, ki bodo omogočili uspešno gradnjo vašega sanjskega doma. V podjetju Rihter vam že v fazi načrtovanja nudimo celovito podporo, s katero želimo vašim željam in potrebam dati prednost. Naši prodajni strokovnjaki in arhitekti vas bodo vodili skozi naslednje korake:

  • Individualno svetovanje: Prisluhnili bomo vašim željam, prostorskim danostim in funkcionalnim zahtevam. Zelo pomembno je, da podrobno opišete vašo predstavo o tem kakšno hišo želite – npr. koliko članov bo bivalo v njej, ali želite pritlično ali nadstropno hišo, dvokapnico ali enokapnico, ipd.  Skratka, da kar se da dobro predstavite svoje želje in vizijo.
  • Izris idejne zasnove: Naša ekipa arhitektov bo izrisala idejno zasnovo vaše montažne hiše. Čim bolj podroben opis bo pripomogel k temu, da bo idejna zasnova skladna z vašimi željami. S 3D vizualizacijo, ki vam jo omogočamo, ter predstavitvijo objekta bo predstava o končnem izgledu in funkcionalnosti hiše lažja in razumljivejša za vas kot investitorja.
  • Prilagajanje in sodelovanje: Vaše povratne informacije so ključnega pomena. Po ogledu idejne zasnove boste imeli priložnost za prilagoditve in dodatna posvetovanja z Rihterjevimi strokovnjaki. S skupnim sodelovanjem bomo zagotovili, da bo hiša izpolnila vaša pričakovanja in želje.
  • Ogled vzorčne hiše: V okviru dnevov odprtih vrat vam omogočamo tudi obisk posameznih hiš v živo. Tako boste dobili tudi boljšo predstavo glede kvadrature, razporeditve prostorov, materialov in jo boste lahko s pridom izkoristili pri načrtovanju vaše hiše.

 

Energetska varčnost objekta

Pri načrtovanju montažne hiše je treba posebno pozornost nameniti energetski učinkovitosti objekta, saj je to v sodobnem času, ko se cene energije neprestano dvigajo, ključnega pomena.

Konstrukcija objekta, še posebno zunanji ovoj, ki ločuje okolico od bivalnega dela je eden od ključnih elementov vsake energijsko učinkovite stavb. Že v fazi načrtovanja hiše vam priporočamo, da podrobno preverite sestavo konstrukcijskih sistemov, ki jih izvajalci ponujajo, še posebej materiale, ki jih pri tem uporabljajo.  V podjetju Rihter smo razvili več konstrukcijskih sistemov, katerih karakteristike si lahko ogledate TUKAJ . Vsem konstrukcijskim sistemom je skupno to, da so grajeni iz okolju prijaznih materialov, energijsko varčni, namenjeni za gradnjo skoraj nič-energijskih stavb in zelo potresno varni zaradi direktne pritrditve plošč na nosilno konstrukcijo. Prav vsi sistemi so certificirani pri ustreznih evropskih institucijah, kar zagotavlja, da je gradnja energijsko učinkovite montažne hiše z njimi skladna z vsemi direktivami in sodobnimi predpisi, ki veljajo v gradbeništvu.

Gradnja hiše brez toplotnih mostov je bistvenega pomena za zmanjšanje toplotnih izgub in povečanje energetske učinkovitosti hiše. Prav tako mora bit hiša zrakotesna, saj preprečuje izgube energije skozi netesnosti v zgradbi. Tovrstne netesnosti omogočajo vstop hladnega zraka v zgradbo pozimi in izstop toplega zraka poleti, kar vodi do nepotrebne porabe energije za ogrevanje ali hlajenje. Da bi zagotovili zrakotesno gradnjo, je treba paziti na pravilno montažo oken, vrat, spojev in prezračevalnih sistemov. Tesnjenje teh elementov je ključno za zmanjšanje energijskih izgub. Več o zrakotesni gradnji si lahko preberete TUKAJ.

Energetska varčnost objekta ni le koristna za vašo denarnico, temveč tudi za okolje, saj zmanjšuje emisije toplogrednih plinov. Pravilna izbira konstrukcije in strokovnost izvedbe izvajalca vam bosta zagotovila energetsko učinkovito montažno hišo, ki bo udobna in trajna.

Izberite gradnjo na ključ

Odločitev o tem ali se boste odločili za izvedbo hiše na ključ ali kakšno fazo pred tem je seveda vaša. Glede na izkušnje naših strank, jih je večina, ki so se odločili za IV. gr. fazo ali delni ključ mnenja, da bi se, v kolikor bi se še enkrat odločali za nakup, odločili za hišo na ključ. Končni strošek bi bil po njihovem pričevanju na koncu enak ali podoben. So pa pri tem izgubili ogromno svojega časa, predvsem pa živcev.  Gradnja na ključ je hitrejša, saj vam je prihranjeno iskanje in izbira izvajalcev za vsako fazo projekta. V podjetju Rihter pri izgradnji na ključ poskrbimo za vse – od načrtovanja do izvedbe. To pomeni, da boste lahko prej začeli uživati v svojem novem domu kot pa če bi določena dela izvajali v lastni režiji. Več o gradnji na ključ si preberite TUKAJ .

 

 

Upamo, da vam bodo ti nasveti v pomoč pri vaši odločitvi o nakupu in gradnji montažne hiše, ter na vaši poti do sanjskega doma. Za več informacij ter svetovanje pa smo vam na voljo preko tel.št. +386 3 839 04 30 oz. elektronske pošte (info@rihter.si).