Blog – old / Družina Ropret: To ne bo samo hiša, ampak naš dom – 1.del

Družina Ropret: To ne bo samo hiša, ampak naš dom – 1.del

Družina Ropret: To ne bo samo hiša, ampak naš dom – 1.del

Blog 1: Zakaj sva izbrala Rihter montažno hišo?

Dobrodošli pri branju prvega izmed serije blogov, v kateri bova tekom gradnje naše Rihter hiše opisala najino pot do sanjksega doma. Želima vam prijetno branje in upava, da vam bodo informacije v pomoč pri lažji odločitvi.

 

Prvi stik s podjetjem Rihter montažne gradnje

Pred dvema letoma, ko sva kupila parcelo na Brezovici, sva začela spremljati, kaj ponuja trg. Istočasno sva na občini pridobila tudi lokacijsko informacijo, tako da sva bila od vsega začetka seznanjena s pogoji, ki veljajo za gradnjo hiše v naši občini – to vsekakor priporočava vsem, saj so želje pogosto drugačne od pogojev v lokacijski informaciji. Pri nama na srečo ni bilo tako, saj si že od nekdaj želiva precej klasično hišo z modernim pridihom.

Že takoj sva bila odločena, da bova gradila montažno hišo, saj nama je všeč toplina in vonj, ki jo daje les. Želela sva si, da je hiša višjega kakovostnega razreda in da dosega standarde energetsko varčne hiše, ter da ponudnik omogoča izvedbo hiše na ključ. S temi željami sva začela raziskovati trg, hkrati pa sva si v glavi s pomočjo fotografij na spletu že ustvarjala najino sanjsko hišo.

Najin glavni pomočnik pri raziskovanje je bil internet, kjer sva takoj naletela na ime Rihter, ki je bilo v zadnjih dveh letih najinega raziskovanja vedno trdno prisotno na trgu. Rihter nama je delovalo kot zanesljivo podjetje z izkušnjami in dolgoletno tradicijo, tekom najinega raziskovanja pa sva naletela na nemalo zadovoljnih uporabnikov Rihter hiš, ki so v glavnem zelo pohvalili kvaliteto bivanja, proces gradnje hiše in servis, kar je v današnjih časih izrednega pomena.

Mnenja in pohvale iz ust zadovoljnih uporabnikov so nama veliko odtehtale, zelo pomemben pa nama je tudi občutek, da podjetje posluje z dušo in posluhom za človeka.

Tekom najinega raziskovanja sva dobila tudi podrobno analizo znanca, v kateri je opisal tri najboljše ponudnike na slovenskem trgu, njihove prednosti in slabosti. Med temi ponudniki je bil tudi Rihter, ki je izstopal z njihovo kompaktno napravo za ogrevanje in prezračevanje. Ko sva v nadaljevanju posvetila malo več časa tehnološkim podrobnostim te naprave, je tudi naju navdušila. Podjetje sva nato začela podrobneje spremljati tudi preko socialnih kanalov. Končni izdelki in filozofija podjetja  so nama bili zelo blizu. Skupek vsega tega naju je pripeljal do odločitve, da stopiva v stik z njimi in jim tudi midva dama priložnost.

Prepoznavanje potreb in želja

V zadnjih dvanajstih letih sva zaradi odbojke živela v šestih različnih državah in menjala enajst začasnih domov. Tekom življenja v različnih stanovanjih in hišah sva si oblikovala močno stališče o tem, kaj si želiva imeti nekoč v najinem domu, kaj se obnese dobro in kakšen izgled naj bi najina hiša imela. Od nakupa parcele naprej sva se tudi veliko pogovarjala o najinih osebnih željah, tako da sva v točki, ko sva stopila v stik s podjetjem Rihter, že natančno vedela, kaj si želiva. Pripravila sva skupek najinih želja in ga podprla s fotografijami, nato pa sva ga skupaj s povpraševanjem poslala podjetju Rihter. Rihterjevi strokovnjaki so vse najine želje zelo natančno upoštevali, kar se je odrazilo v tem, da sva imela že po prvem sestanku na mizi idejno zasnovo za hišo, ki je z minimalnimi spremembami sedaj pripravljena, da  zraste v najin sanjski dom.

Idejna zasnova hiše družine Ropret

 

 

Ker hiša ni samo hiša, ampak dom, nama je bilo pri snovanju hiše zares pomembno, da le ta izžareva domačnost in toplino, da je narejena iz kvalitetnih in naravnih materialov in da stvari v hiši služijo namenu.

Kot družina radi preživljamo čas v naravi, in delček narave smo si želeli prenesti tudi v naš dom.

Želela sva, da hiša ni prevelika, a da je hkrati dovolj velika za našo štiri člansko družinico. Na podlagi tega sva se odločila, da bo hiša velika nekje med 130-140m2, z velikim svetlim in odprtim dnevno bivalnim prostorom, dvema otroškima sobicama, spalnico in dvema kopalnicama. Poleg teh klasičnih želja sva imela tudi želje, kot je recimo jašek za perilo iz zgornje kopalnice v spodnji utility, rolete namesto žaluzij (kar dandanes ni ravno aktualno), kamin, ipd. Že na začetku sva razmišljala tudi o zunanjosti, saj želiva, da ima hiša nek celosten izgled. Zato sva k hiši že v osnovi umestila tudi veliko teraso. Pri vsem tem sva seveda upoštevala tudi najine finančne zmožnosti.

Prednosti podjetja Rihter

Glede na to, da nihče od naju ni delal ali študiral karkoli povezanega z gradbeništvom, sva po prejemu ponudbe stopila v stik s strokovnjakom, najinim bodočim nadzornikom za gradnjo hiše, ki naju je natančno seznanil o kvaliteti vgrajenih materialov in tehnikah gradnje, ki jih izvaja podjetje Rihter in ki so zelo jasno, tako količinsko kot vsebinsko in cenovno opredeljeni v ponudbi. Tako sva za vsako stvar dobila konkretne informacije o dejanski kvaliteti oziroma vrednosti.

Vse te informacije sva dobila tudi od strokovnjakov podjetja Rihter pred pogovorom z nadzornim, vendar sva hotela vseeno preveriti pri nekomu, ki je lahko bolj objektiven, ali vse informacije res držijo. In so! Tako je v najinih očeh verodostojnost in zaupanje v podjetje le še zrasla in seveda vplivala tudi na najino končno odločitev.

Zelo pomembno nama je bilo to, da sva v celotnem procesu oblikovanja ponudbe natančno vedela koliko kakšna stvar stane. Na tak način sva imela velik vpliv na končno ceno, saj sva se lahko med oblikovanjem ponudbe odločala, kaj bova vključila, kakšne nadgradnje bova dodala in kaj nama, po najinem osebnem mnenju ni vredno vključiti ali nadgraditi. Celoten proces oblikovanja ponudbe za hišo je popolnoma transparenten in v vsakem trenutku veš kaj si dodal in kakšna je cena le tega. Misliva, da pri Rihterju lahko zadostijo vsem potrebam in željam. Edine omejitve so finančne zmožnosti, (ne)idealnost parcele in zahteve lokacijske informacije.

Glede na vse pridobljene informacije, omejitve in najine prioritete ter želje, sva si nato oblikovala lastno mnenje, ki je odtehtalo pri končni izbiri ponudnika.

Pri nama so najbolj odtehtale sledeče stvari, ki jih smatrava kot prednosti podjetja Rihter pred konkurenco:

  • Kakovostna izdelava strehe: v procesu izbire sva izvedela, da se je podjetje Rihter prvotno ukvarjalo s strehami, zato je izvedba njihove strehe res na visokem nivoju. Streha je podeskana in je primerna za primorske standarde, torej zelo močne vetrove. Kljub temu, da na mestu, kjer bo stala naša hiša lokacijska informacija tega ne zahteva, se nama je glede na vremenske razmere v zadnjih časih zdelo to zelo pomembno. In pri Rihterju je to vključeno že v osnovni ponudbi. Streho smo nato, po nasvetu Rihterjevega strokovnjaka, nadgradili z izbiro strešnikov Tondach. Zelo pomembno nama je bilo, da so materiali, ki jih vključujeva v najin bodoči dom kar se da naravni.
  • Izdelava cokla oziroma podzidka, ki dodatno varuje spodnji del hiše pred vodo in udarci je vključena v osnovno ponudbo in je potrebna, če želiš uveljavljati garancijo.
  • Širok nabor za izbiro kopalniške opreme in ploščic ter izbor poda. Všeč nama je, da pride podizvajalec za pode na postavljeno hišo in z vzorci glede na življenjski slog in glede na svetlobo, ki pada v prostor v hiši  pomaga pri izbiri.
  • Toplotna črpalka oziroma kompaktna naprava – naprava združuje vse komponente za ogrevanje in hlajenje, prezračevanje ter pripravo sanitarne vode. Tako lahko v prehodnih obdobjih segreje nekaj stopinj brez, da bi morali takoj vklopiti toplotno črpalko in s tem seveda prihranite pri stroških ogrevanja. Poleti pa lahko prostor pohladi za nekaj stopinj, brez uporabe klime, ki neprijetno (preveč) piha in predstavlja tudi dodaten strošek.
  • Ravnanje z odpadki: pri Rihterju je odvoz odpadnega materiala vključen v ponudbo. Tako za odpadke ne rabite skrbeti sami, gradbišče je bolj urejeno, odpadki pa končajo tam, kjer morajo.

Zgoraj naštete stvari, so nama torej pomagale pri končni odločitvi za podjetje Rihter. Želiva tudi poudariti, da je odtehtala vsa pomoč in rešitve Rihterjevih strokovnjakov, saj so nama vedno predlagali rešitve, ki so praktične in funkcionalne.

Tudi, če se je pojavila kakšna omejitev, smo vedno skupaj našli ustrezno rešitev.

Osebna izkušnja z Rihterjevim strokovnjakom

Ker reprezentančne obveznosti letos niso dopuščale veliko prostega časa, sva se odločila, da po koncu klubske sezone, ko se vrnemo iz Italije v Slovenijo opraviva le kakšen ogled hiše in pošljeva povpraševanja, tako da bi se lahko na podlagi več zbranih okvirnih ponudb, prihodnjo klubsko sezono (od nekje septembra do maja) v miru odločila kaj in kako.

Na začetku poletja sva si tako ogledala Rihterjevo vzorčno hišo na Brezovici in že na ogledu le te, sva dobila zelo veliko informacij. Pred ogledom je v stik z nama stopil Rihterjev prodajni svetovalec, ki naju je vodil čez ogled in nama predstavil vse posebnosti hiše.

Kljub najinemu natrpanemu urniku smo z prodajnim svetovalcem uspeli najti termin za sestanek. Tudi v nadaljevanju našega sodelovanja je bilo vedno veliko prilagajanja nama in najinemu urniku. To in ažurnost prodajnega svetovalca so v veliki meri pripomogli k temu, da smo hitro oblikovali idejno zasnovo in je vplivalo tudi na najino končno odločitev. Na žalost naš življenjski slog terja nekoliko drugačne prijeme, a se je bil najin prodajni svetovalec vedno pripravljen prilagoditi.

Računala sva, da bo prvi sestanek trajal kako dobro uro, vendar je le ta bil tako sproščen in hkrati strokoven, da sploh nisva vedela kam so šle tiste tri ure. Prodajni svetovalec naju je popolnoma oborožil z vsemi informacijami, predvsem pa naju je seznanil z vsemi tehničnimi podrobnostmi kar se tiče montažne gradnje. V pisarni so na voljo tudi prenekateri vzorčni modeli, tako da si lažje predstavljaš sestavo posameznih sten, barve oken in podobno. Na prvem sestanku sva izvedela vse o sestavi in tudi okvirnem cenovnem razredu posameznih komponent, prednostih in slabostih le teh, tako da sva se kasneje glede na najine prioritete in finančne zmožnosti lažje odločala kaj dodati v hišo in kaj ne.

Po prvem sestanku sva še natančneje spisala vse najine želje in poslala uradno povpraševanje. Kmalu zatem sva dobila prvo ponudbo, v kateri so Rihterjevi strokovnjaki upoštevali vse najine želje, predlagali konstruktivne rešitve za stvari in prostore kjer sva jim pustila odprte roke, hkrati pa so bile upoštevane vse tehnične nadgradnje o katerih smo se že dogovorili na sestanku (debeline sten, okna, strešniki ipd).

Hiša, ki je bila izrisana v prvi ponudbi, je bila že skoraj takšna kot sva si jo zamislila. Že v osnovi nama je bila všeč ideja podjetja Rihter, da pri njih praktično ni tipskih hiš in prilagajanja le teh, ampak je vsaka njihova hiša individualna. Zasnovana in zrisana točno po tvojih željah, na koncu pa to ne spremeni bistveno cene v primerjavi s tipskimi hišami oziroma prilagajanjem le teh. Na njihovi spletni strani so posamezne hiše z namenom lažje orientacije, tako da si posameznik lažje zamisli kaj bi (in ne bi) želel imeti v svojem domu.

V nadaljevanju smo se kljub natrpanemu urniku in najini celomesečni odsotnosti zaradi tekem uspeli dogovoriti še za en sestanek, kjer smo vsebinsko bolj natančno oblikovali najino ponudbo. Vsak predlog zakaj ja in zakaj ne imeti nekaj v hiši, je bil vedno podkrepljen s strokovno razlago prodajnega svetovalca. Tukaj bi res želela izpostaviti njegovo bogato znanje. Kljub temu, da se ukvarja s prodajo in od njega nisva pričakovala vseh odgovorov takoj, jih je imel vedno pripravljene. Znal je razložiti tudi vse iz tehničnega oziroma strokovnega vidika. Vsak sestanek, telefonski klic ali pogovor prek maila je vedno potekal zelo sproščeno in domače, tako da sva se ob snovanju najinega bodočega doma počutila odlično.

Tudi sedaj po podpisu pogodbe ceniva to, da ostaja ta sproščenost in da lahko vprašava kadarkoli in karkoli, ob tem pa nikoli nimava občutka, da je najino vprašanje ali želja nesmiselna, neumna. Vsi Rihterjevi strokovnjaki so vedno na voljo za najina dodatna vprašanja.

Tako je bila avgusta najina končna ponudba za hišo pripravljena in po dopustu, kjer sva še enkrat o vsem dobro premislila je sledil podpis pogodbe.

Ta del bi seveda lahko potekal tudi hitreje, vendar sva v tem času bila skupaj dva meseca v tujini. Za hišo sva si res želela vzeti dovolj časa in se o stvareh večkrat pomeniti tudi na štiri oči. Kljub temu, da je odsotnost terjala več časa za oblikovanje najine idejne zasnove, so pri Rihterju to vedno spoštovali in se prilagodili.

Pogodba je bila podpisana ravno pred pričetkom evropskega prvenstva, kjer smo osvojili tretje mesto.  Tako sta bila dosežena dva velika mejnika naenkrat.

Idejna zasnova hiše družine Ropret

 

Končna odločitev

Hišo bova verjetno gradila le enkrat v življenju, zato si želiva, da je narejena dobro in da hiša služi nam in našemu življenjskemu slogu. V procesu izbiranja sva se prepričala, da so tako Rihterjevi materiali kot njihov način izdelave izredno kvalitetni in bodo kljubovali zobu časa.

Končna odločitev vsekakor ni bila lahka. Trg ponuja veliko kakovostnih produktov, vendar pa je kljub vsej ponudbi, ki sva jo dodobra raziskala, naju osebno najbolj prepričalo podjetje Rihter. Pri tem je na najino odločitev najbolj vplivalo razmerje med kvaliteto in ceno, strokovna podkovanost Rihterjevih strokovnjakov in hkrati tisti pristen, iskren, domač odnos. Prav tako so pri nama odtehtale prednosti, ki sva jih natančno opisala že zgoraj. Meniva, da se v teh stvareh Rihter razlikuje od ostalih ponudnikov.

Na koncu pa je tukaj vedno zelo pomemben tudi nek osebni občutek, do katerega ponudnika čutiš več zaupanja in pripadnosti, ter se lahko tako počutiš res pomirjen s svojo odločitvijo.

Končni videz najine hiše je precej klasičen z dodatkom lesenih modernih elementov. Hiša bo preprosta in funkcionalna, a točno takšna, kot si jo želiva. Ceniva trajnostno, kvalitetno izvedbo in funkcionalne praktične rešitve, kar najina bodoča hiša vključuje in odraža. Res se že zelo veseliva nadaljevanja tega procesa, kljub temu, da je sedaj pred nami malo manj prijeten del – pridobivanje dovoljenj in izdelava dokumentacije. Vendar imava za seboj vso podporo podjetja Rihter in veva, da bomo skupaj to speljali tako, da bo za naju kar se da najmanj stresno.

Takoj po podpisu pogodbe sta z nama v stik stopila najin vodja projekta in arhitekt, in občutek imava, da bo tudi nadaljevanje procesa ustvarjanja najinega doma krasen. Ampak o tem več v naslednjem blogu.