Potresna in požarna varnost objektov

Kadar se človek odloča za gradnjo novega doma, je eno izmed glavnih vprašanj, ki se mu pri tem poraja, tudi varnost. Varnost za življenje in varnost za zdravje. Montažne hiše Rihter s CE znakom dokazujejo uporabo gradbenih materialov, ki zagotavljajo zdravo bivanje skozi celotno življenjsko dobo hiše. Za življenjsko varnost hiš in drugih montažnih objektov pa sta zelo pomembni potresna in požarna varnost.

POTRESNA VARNOST

Za montažne hiše je že splošno znano, da so potresno varne. To se je pokazalo tudi ob rušilnem potresu v Posočju, ko se nobena izmed montažnih hiš ni porušila, nastale so samo določene poškodbe. Tudi v Italiji ob močnem potresu ni bila poškodovana nobena naša hiša. Pri današnjih montažnih hišah so upoštevani vsi evropski standardi protipotresne gradnje, kar prepričanje v visoko potresno varnost montažnih hiš še dodatno podpre. Prednost montažne gradnje proti klasični pri potresu je v tem, da je les kot osnoven konstrukcijski material prožen, predvsem pa, da so montažni elementi sestavljeni s prožnimi spoji, prožno pa so spojeni tudi med seboj. Zaradi tega se montažna stavba ob potresnih valovih le »zamaja«, pri čemer lahko pride do razpok na togih delih, kot so fasadni omet in notranji belež, ne pride pa do rušenja.  In ravno to je za varnost ljudi in imetja ključnega pomena. Pomemben faktor pri potresni varnosti je tudi dejstvo, da je montažna hiša bistveno lažja od klasično grajene in zaradi tega ob potresu nastanejo ustrezno manjše horizontalne sile, posledično je tako tudi možnost poškodb na objektu manjša. Kljub temu da je za zadostitev statičnim zahtevam v nekatere objekte potrebno vgraditi tudi kakšen statični element večjih dimenzij, pa v podjetju Rihter s pravimi izvedbenimi detajli poskrbimo, da ne pride do toplotnih mostov. Bistveno se je namreč izogniti možnosti kondenzacije v konstrukciji, da se prepreči možnost za razkroj lesa ter s tem zagotovi trajna trdnost in dolga življenjska doba objekta.

POŽARNA VARNOST

Požarna varnost montažnih objektov pa je pojem, ki marsikomu ni povsem logičen. Vsi namreč vemo, da les gori. Vsi pa tudi vemo, da ogenj lahko zakurimo le s trskami, tankimi vejicami, papirjem. Vemo, da nam to z debelimi poleni ne bi uspelo, ta pridejo v poštev šele takrat, ko se ogenj že razplamti. In ravno v tem leži bistvo – na površini lesa se namreč ob gorenju naredi zaščitna plast oglja, ki preprečuje dostop kisiku v notranjost in s tem prepreči nadaljnje gorenje. Torej, če je lesni element večjih dimenzij, praktično ne more zgoreti. Zgori lahko le, če je v stalnem stiku z ognjem iz okolice, kot je to v pečeh oz. kuriščih. Pri montažnih hišah in drugih montažnih objektih pa so vsi nosilni elementi iz lesa večjih dimenzij. Ker ti ne zgorijo, ampak samo zoglenijo po površini, ne izgubijo nosilnosti in s tem tudi ne pride do porušitve. Zdaj se požarna varnost montažnih objektov zdi že bolj logična. Vendar pa samo konstrukcijska požarna zaščita še ni dovolj, zato se na vse montažne elemente, kot so stene, stropi in streha, pritrdi še ognjevarne plošče. V konstrukcijskih sistemih podjetja Rihter za to uporabljamo mavčno vlaknene in mavčno kartonske ognjevarne plošče. Katere plošče, koliko in kakšnih debelin uporabimo, je odvisno od protipožarnih zahtev na posameznem objektu. Npr. pri dvojčkih, vrstnih hišah in večstanovanjskih objektih so zahteve po požarni varnosti določenih montažnih elementov višje kot pri enodružinski hiši. Poleg konstrukcijske protipožarne zaščite in ognjevarnih plošč v podjetju Rihter tudi za izolacijo montažnih elementov uporabljamo protipožaren material. To je kamena volna, ki je praktično negorljiva, saj ima tališče pri temperaturi nad 1000 °C, kar ji zagotavlja surovina iz kamenin vulkanskega izvora.

Celovitost potresne in požarne varnosti ter pravilnih izvedbenih detajlov podjetja Rihter zagotavlja uporabniku dolgo življenjsko dobo in trajno varnost montažne hiše ali drugega montažnega objekta.

Rihter d.o.o.