Materiali

KONSTRUKCIJA

lepljen-lesGlavni konstrukcijski material v hišah Rihter je na približno 15 odstotni vlažnosti posušen štiristransko skobljan, vzdolžno lepljen les smreke ali jelke. Uporabljamo ga tako za zunanje in notranje stene kot tudi za izdelavo stropov in ostrešij. Za lesene elemente, ki so izpostavljeni vremenskim vplivom, uporabljamo lamelno lepljen konstrukcijski les. S tem dosežemo večjo dimenzijsko stabilnost in preprečimo nastajanje večjih razpok. Lamelno lepljen les uporabljamo tudi za elemente, ki so potrebni za statično stabilnost hiše, kot so stebri, nosilci in drugi posamezni konstrukcijski elementi. Ti elementi imajo v prostoru, če so vidni, lahko tudi estetsko funkcijo. V primeru izdelave statično zahtevnih konstrukcij, ki jih z lesom ni možno doseči, si pomagamo z ustreznimi jeklenimi profili. Jeklen profil največkrat uporabimo pri izvedbi stropa nad velikim prostorom, kjer je za les razpon prevelik, uporaba vmesnih podpornih stebrov pa z investitorjeve strani ni zaželena. Konstrukcijo hiše vedno izdelamo v skladu z zahtevami statičnega izračuna, ki se v našem podjetju izdela za vsako hišo posebej.

PLOŠČE

plosce-hisa-rihterZa horizontalno stabilnost hiš v času vetra in ob potresu je pri okvirnem lesenem panelnem sistemu bistvenega pomena uporaba obložnih plošč. Vsi konstrukcijski sistemi Rihter imajo leseno nosilno konstrukcijo obojestransko obloženo z obložnimi ploščami. Vrsta obložnih plošč je odvisna od konstrukcijskega sistema Rihter, poglavitni obložni plošči pa sta visokonosilni OSB plošča in mavčno vlaknena plošča. Kot notranje obložne plošče za oblaganje sten in stropov se uporabljajo mavčno kartonske plošče z izboljšano požarno zaščito. V vlažnih prostorih, kot so kopalnice, pa se uporabljajo vlagoodporne mavčno kartonske plošče. Notranje obložne plošče lahko po želji investitorja delno ali v celoti zamenjamo z leseno oblogo.

IZOLACIJA

izolacija-hisa-rihterHiše Rihter so zelo dobro toplotno izolirane in s tem energetsko varčne. Z uporabo toplotno izolacijskega materiala iz kamene volne se poleg dobre toplotne izolativnosti zagotavlja tudi visoka požarna odpornost konstrukcijskih sistemov Rihter. Kameno volno uporabljamo za izoliranje zunanjih in notranjih sten, stropov in streh. Pri vseh konstrukcijskih sistemih, razen pri sistemu Standard, pa se kamena volna uporablja tudi kot fasadna izolacija. Pri konstrukcijskem sistemu Natura, ki je sestavljen le iz naravnih materialov, za toplotno izolacijo uporabljamo lahke plošče iz lesnih vlaken. Z uporabo lesnih plošč na fasadi poleg dobre toplotne izolativnosti dosežemo tudi velik fazni zamik prehoda toplote iz okolice v hišo.

FASADA

Rihtar_Scena_140000-01-small_015Montažne hiše Rihter oblečemo v klasično kontaktno fasado, lahko pa tudi v različne sisteme prezračevalnih fasad. Pri lesenih fasadah uporabljamo obloge iz smrekovega ali macesnovega lesa. Obloge iz smrekovega lesa pobarvamo s tankoslojnim lazurnim premazom na vodni osnovi, macesnov les pa lahko ostane tudi nepobarvan.

Pri klasičnih fasadah kot toplotno izolacijo v fasadnem sistemu uporabljamo pri sistemu Standard stiropor, pri sistemu Natura lahke lesene plošče, pri vseh ostalih sistemih pa kameno volno. Pri zaključnem sloju je možna izbira med različnimi barvami iz bogate barvne karte proizvajalca fasadnega sistema.

KROVSKO - KLEPARSKA DELA

Hiša Trebnje_012Montažne hiše Rihter lahko pokrivamo s katerokoli kritino po izbiri investitorja. Kritino je potrebno določiti že v projektu ali vsaj pred izdelavo delavniških načrtov, da lahko izvedemo morebitne potrebne prilagoditve konstrukcije ali sestave strehe.

Večinoma izvajamo kleparska dela iz aluminijaste pločevine v barvi po željah investitorja. Lahko uporabimo tudi bakreno ali pocinkano pločevino.

STAVBNO POHIŠTVO

Ristič Slovenjske Konjice 5_023Pri nizkoenergijskih in pasivnih hišah je zelo pomembna tudi izbira ustreznega stavbnega pohištva. Vso stavbno pohištvo mora biti vgrajeno po smernicah RAL montaže, ki predpisuje zrakotesno vgradnjo v treh ravninah. S kvalitetno izvedeno RAL vgradnjo se doseže ustrezna zrakotesnost hiše, zmanjšajo se toplotni mostovi, hkrati pa se prepreči vdor vlage v nosilno konstrukcijo.

V zadnjih letih so proizvajalci stekla in okenskih okvirjev močno izboljšali lastnosti stavbnega pohištva. Zaradi boljše izolativnosti zasteklitve in okenskega okvirja ter izboljšanega faktorja prepustnosti sončne energije, stavbno pohištvo ne predstavlja več šibkega člena v toplotnem ovoju stavbe. S pravilno postavitvijo steklenih površin lahko dobimo s pomočjo sonca več energije, kot jo izgubimo zaradi toplotne prehodnosti.

V vročih poletnih mesecih, ko je sonce najmočnejše, je potrebno hišo obvarovati pred pregrevanjem. To najučinkoviteje dosežemo s senčenjem steklenih površin. Za ta namen so notranja senčila povsem neprimerna, saj se zaradi sončnih žarkov segrevajo in oddajajo toploto v hiši. Zato je nujno zunanje senčenje osončenih steklenih površin. Zunanje senčenje najlažje dosežemo s pomočjo delov stavbe (napušči, balkoni, nadstreški …) in senčili (žaluzije, rolete, polkna, roloji …). Za senčenje lahko uporabimo tudi drevesa in druge rastline, najprimernejši so listavci, saj poleti z listi delajo senco, pozimi pa liste odvržejo in pustijo soncu, da pasivno ogreva hišo.

Za pasivne hiše je priporočljiva takšna postavitev steklenih površin, da z njihovo pomočjo pridobimo več energije sonca, kot jo zaradi toplotne prehodnosti izgubimo.

Za pasivne hiše zato velja, da imajo na južni strani velike steklene površine, medtem ko so okna na severni strani čim manjša.

Na kaj vse še pazimo pri stavbnem pohištvu pasivne hiše, si lahko preberete na našem spletnem mestu Pasivne hiše Rihter.

Strešna okna

V podjetju vgrajujemo strešna okna različnih dobaviteljev v vseh dobavljivih velikostih. Po željah investitorjev lahko vgradimo zunanja ali notranja senčila, ki jih je možno upravljati ročno ali preko električnega stikala.

Vhodna vrata

V podjetju se zavedamo, da imajo vhodna vrata hiše pomemben vpliv na njen končni izgled. Poleg izbire med različnimi modeli vhodnih vrat v različnih barvah in iz različnih materialov (les, les/alu, PVC, alu) omogočamo tudi individualno izbiro dodatnih elementov, kot so različna stekla, kljuke in ročaji, osvetlitev ter ostali elementi, ki jih ponujajo izbrani izvajalci vhodnih vrat.

Okna in balkonska vrata

V montažne hiše Rihter vgrajujemo visoko kakovostna okna in balkonska vrata. Lahko izbirate med  PVC,  lesenimi in les/alu okni v različnih barvah in barvnih kombinacijah. Prav tako lahko izbirate med različnimi zasteklitvami, večinoma pa vgrajujemo okna s trojno zasteklitvijo. Pri lesenih oknih lahko izbirate tudi med različnimi vrstami lesa.

Okenske police

Tudi pri notranjih in zunanjih okenskih policah lahko izbirate med različnimi materiali, kot so razni naravni in umetni kamni, les, aluminij in PVC.

Senčila

Na oknih montažnih hiš Rihter priporočamo kvalitetna zunanja senčila kot so žaluzije, rolete, screen roloji. Upravljanje senčil je lahko ročno ali z elektromotorjem.

Balkonske ograje in francoski balkoni

Različne izvedbe po izbiri investitorja so možne v lesu, inoksu, steklu ali v kombinaciji različnih materialov.