Blog – old / Družina Ropret: To ne bo samo hiša, ampak naš dom – 2.del

Družina Ropret: To ne bo samo hiša, ampak naš dom – 2.del

Družina Ropret: To ne bo samo hiša, ampak naš dom – 2.del

Blog 2: Skozi oči arhitekta

Dobrodošli pri branju drugega bloga, kjer lahko skozi oči Rihterjevega arhitekta spoznate postopek snovanja idejne zasnove hiše.

 

Arhitekturo kot pojem si lahko razlagamo na mnogo načinov, da o težavnosti niti ne govorimo. Lahko jo izredno poenostavimo, lahko pa si z njo zagrenimo življenje do skrajnega roba (ne)mogočega.

Družina Ropret je idealen primer, kako lahko arhitekturo obravnavamo kot nekaj enostavnega in prijetnega, saj sta imela investitorja jasno vizijo njunega sanjskega doma.

Že na samem začetku sta na mizo položila vse želje in zahteve, in od takrat naprej se je idejna zasnova začela sestavljati kot hiška iz kock. Že prvi primer idejne zasnove njune hiše je bil zadetek v polno, kasneje je sledilo le nekaj popravkov in končna verzija idejne zasnove je bila pripravljena za izdelavo projektne dokumentacije.

Takšnega rezultata brez izjemne odzivnosti investitorjev, če vzamemo v obzir njun naporni urnik, in njunega razumevanja in odprtosti za predlagane spremembe oziroma predloge, ki so se dotikali idejne zasnove, ne bi dosegli. Tekom ustvarjanja idejne zasnove so padali različni predlogi in izboljšave, kako njihov bodoči dom uskladiti do potankosti, saj dobra idejna zasnova v kasnejših fazah zagotovi nemoten potek dela, s tem pa hitreje prispemo na cilj, kar je seveda pomembno tako za investitorja, kot tudi podjetje Rihter.

 

 

Idejna zasnova hiše družine Ropret

 

Glavna zahteva investitorjev je bil moderen izgled hiše s pridihom tradicionalne klasične dvokapnice.

Manjkati ni smel niti les, ki se tako nahaja na stavbnem pohištvu in kot dodatek ob hiši (leseni stebri), saj s tem poudarimo korelacijo z leseno konstrukcijo hiše. Ampak kot vsaka zasnova, se je tudi ta začela z oblikovanjem notranjih prostorov, ki se kasneje prenesejo na zunanjost hiše in tako dopolnjujejo en drugega. Poglavitni cilj je bil veliki odprt dnevni prostor, ki je tudi srce hiše, saj se bo tam družina nahajala večino časa. Povezava kuhinja – jedilnica – dnevni del prostor poudari in nudi različne scenarije, kako bo družina preživljala svoj čas. Dnevni prostor, odprt na jug in zahod, dopolnjuje nadstrešek terase, ki nudi prepotrebno senco ob poletnih dnevih in se funkcionalno povezuje z kuhinjo ter jedilnico in ponuja prostor za preživljanje časa na prostem, kar tudi odlikuje družino Ropret. Kuhinja, ki se nahaja na vzhodu in je odprta z zasteklitvijo, privablja vzhodno sonce in še polepša jutra v objemu doma. Dnevni prostor v pritličju dopolnjuje tehnični del, manjša kopalnica in garderoba ob vhodnem prostoru. Hišo odlikujeta tudi dve razkošni otroški sobi v mansardni etaži, ki sta orientirani na jug, kar je vsekakor priporočljivo, saj otroci obožujejo dnevno svetlobo. V mansardi se, poleg kopalnice in garderobe, nahaja tudi velika spalnica, ki pa je orientirana na sever, saj spalnica kot prostor ne terja direktne sončne svetlobe. Izkoriščena je tudi povezava med etažama, saj se pod stopnicami nahaja shramba, do katere je dostop iz kuhinje in se tako kuhinja podaljša tudi do, na videz, neuporabnega prostora pod stopnicami.

Ravna parcela je ponujala enostavno postavitev hiše, saj je odprta na sončne strani (vzhod, jug , zahod), zaradi ravnega terena pa smo se tudi izognili nepotrebnim stroškom z izdelavo podpornih zidov, ki so nujni na parcelah v naklonu. Tako smo hišo umestili proti severu in odprli celoten osončen del parcele. Simbioza med odprtim dnevnim prostorom in naravo na parceli je bila dosežena, s tem pa tudi zadovoljstvo družine Ropret in želja po čimprejšnji selitvi v njihov bodoči dom.

 

 

Rihterjev arhitekt, Matic Škorjanec u.d.i.a.